Sylwester

w Polsce i za granicą
do SYLWESTRA pozostało



Sylwester | Tajlandia #Samolot | 11 dni


Opis

Brzmi dość abstrakcyjnie? A jednak! Proponujemy Wam przywitanie Nowego Roku w tym raju na ziemi. Wypad który wydawał się niemożliwy dostajecie na wyciągnięcie ręki. Specjalny program - połączenia wypoczynku z obcowaniem z niesamowitą kulturą dalekiego wschodu. Odwiedzenie miejsc, które w najdalszych pomysłach były co najwyżej obrazkiem z telewizora, noclegi w przaśnych azjatyckich hotelach czy też spróbowanie potraw z jakże popularnego w tym regionie street cooking.


W cenie
Przelot rejsowym samolotem na trasie Warszawa - Bangkok - Warszawa
3 noclegi w hotelu 3* w Bangkoku
3 noclegi w hotelu 3* w Chiang Mai
3 noclegi w hotelu 3* na wyspie Koh Phangan
3 przeloty wewnętrzne w Tajlandii
Promy na wyspę Koh Phangan
Opieka Kadry ST
Zwiedzanie: Bangkoku, Chiang Mai
Kurs gotowania tajskiej kuchni w Chiang Mai
SMS-owy serwis informacyjny (wiadomości wyjazdowe na Twoja komórkę)
Cena nie zawiera
Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego 15 PLN (doliczane do umowy)
Ubezpieczenie PREMIUM KL i NNW 100 PLN (doliczane do umowy)
Obligatoryjnej opłaty dewizowej 130 ? (obowiązkowe, zbierana na wyjeździe)
Hotel 3* w Bangkoku
Położony w okolicach słynnej Khao San Road. Hotel o dobrym standardzie z całodobową recepcją oraz basenem na dachu. Pokoje 2 i 3 osobowe (łóżko podwójne i jedno pojedyncze) z łazienkami i klimatyzacją. W hotelu znajduje się bezpłatny dostęp do WiFi.

Hotel 3* w Chiang Mai
Położony w centrum miasta Chiang Mai. Pokoje nowoczesne 2 i 3 osobowe (łóżko podwójne i jedno pojedyncze) z łazienkami i klimatyzacją. W hotelu znajduje się bezpłatny dostęp do WiFi oraz odkryty basen.

Hotel w Haad Rin
Kompleks bungalowów położony jest przy plaży w miasteczku Haad Rin i oferuje odkryty basen. Domki przeznaczone dla 2-3 osób. Każdy z nich wyposażony jest w klimatyzację, patio oraz łazienkę z prysznicem i ręcznikami. W pomieszczeniach ogólnodostępnych można bezpłatnie korzystać z WiFi. Niższy standard jak w przypadku innych hoteli w czasie wyjazdu. Wszystko wynagradza lokalizacja i imprezowa atmosfera tam panująca.

Osoby podróżujące samotnie, lub które zapiszą się na pokoje w liczbie osób mniejszej niż są one do tego przeznaczone (np. 2 osoby na pokój 3 os) chcące uniknąć dopłaty za wolne miejsca w wybranym pokoju mogą za zgodą Organizatora starać się o dokwaterowanie z innymi uczestnikami wyjazdu. Jednakże z przyczyn obiektywnych Biuro nie może tego zagwarantować. W takiej sytuacji klient zobowiązany jest do uiszczenia dopłaty za wolne miejsca w pokoju.

Waluta obowiązująca w Tajlandii to baht. 10 THB= ok. 1,2 PLN

butelka wody mineralnej 1,5 l: ok. 15 THB
puszka coca-cola: ok. 15 THB
piwo: ok. 60 THB
mały jogurt: ok. 12 THB
chipsy: ok. 30 THB
ryż: ok. 25 THB
owoce: papaja ok. 50 THB/kg, banany ok. 30 THB z kilka, kilkanaście małych sztuk, mango ok. 100 THB/kg

W Tajlandii szczegółnie polecamy stołowanie się w lokalnych i rodzinnych restaurtacjach:

Pad Thai (60-80 THB)

Pad Thai to makaron ryżowy po tajsku z dodatkami smażony na głębokim tłuszczu. W Tajlandii jest to danie tak popularne że można je kupić na wielu ulicznych straganach, odpowiednik naszych fast-foodów. Swoją popularność zawdzięcza unikalnemu smakowi oraz łatwości przygotowania. Półprzezroczysty makaron ryżowy namacza się a następnie smaży w głębokim tłuszczu i podaje z dodatkami: jajkiem, tofu, sosem rybnym, suszonymi krewetkami lub mięsem kraba oraz owocami takimi jak kwiat banana, pasta z tamarynowca. Wszystko przyprawione jest do smaku szczyptą cukru palmowego.

Tajskie Curry (40-70 THB)
Curry to popularna mieszanka przypraw Azji. Każda kultura kulinarna ma na nią swoje własne przepisy.

W Tajlandii popularny składnikiem jest pasta z curry składająca się głównie z ostrej papryki i mleka kokosowego. Najczęściej dodaje się też: czosnek, szalotki, pastę z krewetek, kumin i trawę cytrynową. Zmieniając składniki szef kuchni może utrzeć w moździerzu różne pasty curry: czerwoną, zieloną lub żółtą. Pasty curry stanowią bazę dla różnych potraw. Poza kolorem różnią się one oczywiście smakiem, od słodkawego po ostry!

Owoce Tajlandii
Gotując w Tajlandii szybko zauważymy że podczas kiedy większość orientalnych składników jest nam mniej lub bardziej znana owoce wydają się być z innego świata. Kuchnia tajska używa oczywiście naszych dobrych znajomych takich jak: ananasy, arbuzy, mango, banany, papaya i oczywiście wszechobecne kokosy w każdej formie. Jednak odwiedziny na targu mogą wprawić nas w osłupienie. Znajdziemy tam owoce o egzotycznych nazwach i wyglądzie jak: Mang-Kut, Rambutan, Smoczy owoc, Guava, Pomelo, Noi-Na, Lagsat, Longan, Liczi, Sapodila, Owoc wężowy, Durian? No właśnie, porozmawiajmy o tym owocu. Durian ma bardzo złą reputację w Azji głównie? ze względu na zapach. Odwiedzając Tajlandię po raz pierwszy możemy być zdziwieni naklejkami przedstawiającymi przekreślony owalny owoc w środkach transportu takich jak taksówki czy samoloty. Durian jest określany najbardziej śmierdzącym owocem świata nie bez powodu. Co ciekawe każdemu owoc smakuje inaczej, niektórym zepsutą żywnością, rybą? Próbowaliśmy i możemy dać Wam radę: nie jedzcie go bezpośrednio przed randką! Pomimo swej złej sławy durian jest ceniony jako składnik wzbogacający smak potraw i używany w wielu przepisach.


Rezerwacja online

WWW: Sprawdź szczegóły na stronie organizatora


płatność internetową realizuje
Strona główna   |   Kontakt   |   Polityka Cookies   |   RSS   |   Regulamin